HATÁRTALANUL

V.

Magyar történelmi emlékek nyomában, avagy Történelmi-kulturális barangolás Horvátországban

 

A Határtalanul program keretében iskolánk 44, hetedik évfolyamos tanulója 4 pedagógus kíséretében egy felejthetetlen, élményekben gazdag tanulmányi kiránduláson vett részt május 2. és 5. között Horvátországban.

A felkészülés során a tanítványainkkal felidéztük a hazánk számára oly tragikus trianoni döntés hátterét, folyamatát, annak igen súlyos következményeit. A felkészítő órákon, a szakórákon áttekintettük Horvátország földrajzi, történelmi, művészettörténeti tudnivalóit, különös tekintettel a magyar vonatkozású emlékekre. A gyerekek felkészülten és izgatottan várták a kirándulás programjait.

A kedd hajnali indulást követően, úton Zágráb felé, ellátogattunk Nagybodolyára , illetve a túlnyomó többségben magyarok lakta szépséges kis településre, Kiskőszegre, ahol  a gyönyörű természeti környezetben található Bán-hegy emlékművéhez sétáltunk fel.

Délután Laskón az Ősök jussán emlékművet látogattuk meg, melynek színes alakja, mint megtudtuk, a nemzetközileg ismert Zsolnay gyárban készült. Sajnos az ekkor már szakadó eső miatt az autópályán balesetek lassították utunkat, így csak késő este érkeztünk Zágrábba, ahol a szállásunk is volt.

A következő napot Zágráb magyar vonatkozású emlékeinek a felkutatásával kezdtük. Megtekintettük az óvárost, a főteret, az itt található, a magyarok számára szomorú történelmi emlékeket idéző Jellasics szobrot, és a jellegzetes Zsolnay cserepekkel fedett, Horvátország, Dalmácia, Szlavónia, és Zágráb városának címerét ábrázoló Szt. Márk templomot.

Megcsodáltuk a Szent László által alapított székesegyházat is, ahol a Habsburg-ellenes Wesselényi-összeesküvés Bécsújhelyen kivégzett résztvevői: Frangepán Kristóf Ferenc és Zrínyi Péter is nyugszanak. A szabadidőben a gyerekeknek lehetőségük adódott a helyi iskola diákjaival is barátkozni.

A kirándulás 3. napján utunk Károlyvárosba vezetett, ahol a városnéző séta után meglátogattuk a 14. századi Dobóc várát, melynek tulajdonosai között találjuk a Frangepán és Zrínyi családokat is. A csütörtöki nap egyik fénypontja volt, mikor utazásunkat tovább folytatva végre megpillantottuk a tengert.  Szállásunk a festői KRK szigeten volt, így az úton odafelé megálltunk Krk városában, és rövid sétát tettünk a hangulatos, keskeny, mediterrán jellegű belvárosi utcácskákban, megcsodáljuk a város talán legértékesebb történelmi kincsét, a 12. században alapított Frangepán várkastélyt, és rövid pihenőt tartottunk a napsütötte tengerparti sziklákon.

A pénteken délelőttöt Tersattoban, kezdtük, ahol megismertük a híres Mária búcsújáró templom legendáját. A kápolnájában többek között a magyar hadihajók képét megcsodálhatták tanítványaink. A közelben található, a Frangepánok által épített, később a Zrínyiek által megörökölt vár magas tornyából elénk táruló lenyűgöző panoráma még a tériszonnyal küzdő diákjainkat is elvarázsolta. Ezt követően Fiumében ismerkedtünk a magyar nevezetességekkel: a Kormányzói Palotával, a Magyar Tengerészeti Királyi Hatóság épületével. Sétáltunk a belvárosban és a kikötőben, és megkoszorúztuk Baross Gábor emléktábláját.  A délutáni napsütésben megcsodáltuk Abbázia (Opatija) lenyűgöző monarchia korabeli épületeit. A gyönyörű tengerpartot és az impozáns történelmi épületeket csodálva megérthettük, hogy miért válhatott e kiváló fekvésű település a 19. század 2. legnagyobb üdülőhelyévé, melyet számos híres személyiség, többek között maga Ferenc József is szívesen látogatott. Érdekesség, hogy szanatóriumait gyakran kiváló magyar orvosok vezették.

A kirándulás utolsó napja hazafelé utunk kezdetét is jelentette. Útközben több alkalommal is megálltunk. Csáktornyán megcsodáltuk a Zrínyi várat, ahol Zrínyi Miklós költő és hadvezér leghíresebb munkáját, a Szigeti veszedelmet írta, és ahol hírhedt vadkanbaleset után a 1664-ben elhunyt. Az udvaron áll a megindító szoborcsoport, ahol Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc búcsúzik Zrínyi feleségétől, Frangepán Katalintól, kivégzésük előtt. Ezt követően Varasdon álltunk meg, hogy megtekintsük az Erdődyek várkatélyát, majd a határ közelében Lendván, hogy megcsodáljuk a lendvai Bánffy – Esterházy várat, illetve a 2004-ben, Makovecz Imre tervei alapján elkészült látványos művelődési házat, színház és hangversenytermet, és az előtte található Zala György szobrot, aki e város jeles szülötte. Késő este, rengeteg élménnyel és tudással gazdagodva tértünk haza.

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult e tartalmas és élménydús kirándulás megvalósulásához: a Támogatáskezelőnek a pályázaton elnyert összegért, Molnár Richárd intézményvezetőnek a pályázat elkészítésért, a kirándulásra a diákokat felkészítő, és őket az úton elkísérő tanároknak a munkájáért.

Nagy köszönet: Daragics Éva, Stattner Béláné, Homor Andrea tanárnőknek és Varga Tamás tanár úrnak.

A 7. évfolyam tanulói nevében:

Kertész Dorottya és Szabóné Kratzer Zsuzsa

osztályfőnökök

 

Készítette: Halász Erik 7.a 

 IV.

Magyar emlékek nyomában Dalmáciában

A Határtalanul program keretében iskolánk 35, hetedik osztályos tanulója 4 pedagógus kíséretében egy emlékezetes, élményekben gazdag tanulmányi kiránduláson vett részt május 23-27 között Horvátországban.
Célunk volt a határokon túli magyarság kultúrájának megismerése, eddigi tanulmányokhoz való kapcsolása, történelmi, földrajzi és irodalmi ismereteik felelevenítése. A magyar történelmi személyek szerepének, jelentőségének megismerése a horvátországi történelemben.
A két ország kapcsolatának, közös történetének megismerése, személyes tapasztalatokon és élményeken keresztül.
Pedagógiai célként szerettük volna, hogy az évfolyam tanulói közelebb kerüljenek egymáshoz, jobban megismerjék más osztályba járó társaikat illetve szorosabb barátságok alakuljanak ki közöttük.
Az utazást megelőzően a diákok 2 felkészítő órán vettek részt, melyek során megismerkedhettek a trianoni döntés következményeivel, a meglátogatni kívánt terület történelmével, földrajzával, irodalmával, kultúrtörténeti értékeivel. Megismerkedtünk az utazás során meglátogatandó nevezetességeket, és a számukra is példaképként szolgáló történelmi hősök életútját, tevékenységét. Illetve ellátogattak a Magyarság Házába egy felkészítő foglalkozásra.
Utazásunk során segítségünkre volt egy idegenvezető, aki tudásával, személyiségével élményszerűvé tette utunkat és hozzájárult annak sikeréhez.

1 nap: Első állomásunk a magyarlakta Kiskőszeg volt, ahol a Bán-hegy emlékműhöz sétáltunk fel. Ezután Laskó településen tettünk egy sétát, ahol megtekintettük az Ősök Jussán emlékművet, majd Eszékre látogattunk. Itt találkoztunk a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének eszéki képviselőjével az Eszéki magyar nyelvű iskola (Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ) pedagógusával Ferenczy Nikolettel. Megismertük az iskolát és a helyi magyar közösséget, majd beszélgettünk a sajátos nemzetiségi hagyományok ápolásáról. A gyerekek egy közös játékos foglalkozáson is részt vettek. Ezt követően közösen megkoszorúztuk az 1956-os hősök emléktábláját. Ezután Eszék 1712-ben épült várát kerestük fel, ahol a szabadságharcunk legnagyobb magyar vesztességgel járó ütközete zajlott. Ezt követően tovább utaztunk, hogy első napi szállásunkat elfoglaljuk Kraljevica térségében.

  1. nap: Délelőtt Tersattóba látogattunk, ahol a Mária búcsújáró templomot és a várat néztük meg. Ezután Fiumei magyar emlékekkel ismerkedtünk: Kormányzói Palota; Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság illetve séta Fiume belvárosában és a kikötőben. Majd elfoglaltuk a szállásunkat Sibenik térségében..
  2. nap: Kirándulásunk Splitbe vezetett, mely a Világörökség része. Sétánk során barangoltunk a középkori házak közötti sikátorokban, és megtekinttettük a Diocletianus-palotát, valamint a főtér velencei mintára épült palotáit. Felkerestük a Sveti Duje székesegyházat, ahol VI. Béla magyar király lányainak Katalinnak és Margitnak a földi maradványai találhatóak. Innen utunk Klis településére vezetett, itt a várat néztük meg ahova az 1241-1242 tatárjárás, vesztes muhi csatája után IV. Béla király az országból elmenekült. Ezt követően megnéztük Európa egyik leghíresebb Nemzeti parkját a Krka nemzeti parkot.
  3. nap: Ellátogattunk az „Adria királynője”-ként ismert Dubrovnikba, a dalmát tengerpart legszebb városába, mely a 12. században kapcsolódott először a Magyar Királysághoz. Pile kapu, Mincena torony, Szt. Balázs templom, Orlando-oszlop, Onofrio kút, Szűz Mária katedrális meglátogatása szerepelt a programban. A dubrovniki Szent Domonkos kolostor Múzeumában található Szent István koponyacsontja és állkapcsa, Szent László királyunk jobbja.
  4. nap: A szállások elhagyása után Zadar-i kirándulás szerepelt a programba. A várost a dalmát partvidék egyik legszebb településeként tartják számon. A város Könyves Kálmán királyunkat elismerte, ennek emlékét őrzi mai napig az általa építtetett zárai Szűz Mária monostor harangtornyán látható latin felirat. Sétáltunk a mediterrán hangulatú óvárosban, felkerestük a Szent Donát -templomot, Fórumot, a Szent Anasztázia-katedrálist, a városkaput. Délután hazaindultunk, útközben megtekintettük Csáktornyán a Zrínyi várat. Majd Varasdra látogatunk, ahol felkerestük az Erdődyek várkastélyát.

Szép élményekkel feltöltődve, ismeretekkel és tudással gazdagodva tértünk haza. Megtartottuk a gyerekeknek az összefoglaló értékelő órát angyerekek aktív részvételével.
Köszönjük szépen a lehetőséget mindenkinek, aki hozzájárult az emlékezetes kirándulás megvalósulásához.
A Támogatáskezelőnek a pályázaton elnyert összegért, idegenvezetőnknek, az utazási irodának valamint tanárainknak a munkájukért a 7. évfolyam tanulói nevében:

Daragics Éva, Páhi Lőrinc, Varga Tamás és Molnár Richárd

Solymár, 2022. május 29.

III.

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

A Határtalanul program keretében iskolánk 60, hetedik osztályos tanulója 3 pedagógus kíséretében egy sokáig emlékezetes, élményekben gazdag tanulmányi kiránduláson vett részt május 20-24. között Szlovéniában és Horvátországban.
Célunk volt a határokon túli magyarság kultúrájának megismerése, eddigi tanulmányokhoz való kapcsolása, történelmi, földrajzi és irodalmi ismereteik felelevenítése. A magyar történelmi személyek szerepének, jelentőségének megismerése a szlovéniai és horvátországi történelemben.
Szlovénia, Horvátország, Magyarország kapcsolatának, közös történetének megismerése, személyes tapasztalatokon és élményeken keresztül.
Célunk volt, hogy az évfolyam tanulói közelebb kerüljenek egymáshoz, jobban megismerjék más osztályba járó társaikat illetve szorosabb barátságok alakuljanak ki közöttük.
Az utazást megelőzően a diákok 3 felkészítő órán vettek részt, melyeknek során megismerkedhettek trianoni döntés következményeivel, a meglátogatni kívánt terület történelmével, földrajzával, irodalmával, kultúrtörténeti értékeivel. Megismerkedtünk az utazás során meglátogatandó nevezetességeket, és a számukra is példaképként szolgáló történelmi hősök életútját, tevékenységét.
Utunk során segítségünkre volt egy idegenvezető, aki tudásával, személyiségével élményszerűvé tette utunkat és hozzájárult annak sikeréhez.
Az előzetes program elemeket igyekeztünk megvalósítani, de Utazási Iroda váltás miatt voltak benne változtatások is, illetve a tervezetthez képest a sorrend is módosult.
1. nap: Útközben megismerkedtünk Lendva városával, meglátogattuk a Bánffy – Esterházy kastélyt és a benne lévő kiállításokat. Később Belatinc településre mentünk, ahol megtekintettük a Szent László barokk – neobarokk templomot valamint a Zichy várat és a benne lévő patika kiállítást és vártörténeti kiállítást is. Ezután Bántornyára utaztunk, ahol megnéztük a Szent László legendáját ábrázoló freskót (Aquila János) a templomban. Ezt követően Zsitkócon felkerestük Deák Ferenc emléktábláját is. Délután Lendvavásárhelyen meglátogattuk az Orchidea Farmot, mely Európa egyik legnagyobb trópusi kertje.
2. nap: Elutaztunk Csáktornyára, ahol meglátogattuk a Zrínyiek várában a Muraközi Múzeum kiállítását. Ezt követően Felsőzrínyifalván megkoszorúztuk a Zrínyi-obeliszket. Délután Zágráb felé vettük az irányt. Itt megnéztük a városban a főteret, a katedrálist, a Nemzeti Színházat, az óvárost és a Szent László által alapított székesegyházat is. Este elfoglaltuk a szállásunkat Kraljevica környékén.
3. nap: Délelőtt látogatást tettünk Tersattoban, melynek Mária búcsújáró templomát és várát néztük meg, amely a Frangepánok egykori sasfészke volt. Ezután Fiume városát kerestük fel, itt megismertük a történelmi belvárost, a kikötő nevezetességeit, felkerestük a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épületét és megkoszorúztuk Baross Gábor emléktábláját is. Délután Voloskoba utaztunk, ahol Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyét és emléktábláját láttuk. Látogatást tettünk a Kvarner – öbölben, ahol láttuk Lovran kitűnő strandját, a híres, sziklába vájt sétányt, a település villáit, melyek mind ezer szállal fűződnek a magyar családok történetéhez. Később Opatija városát kerestük fel, ahol a legpatinásabb monarchia korabeli épületek találhatóak.
4. nap: Nem kötelező programelemként bejártuk Krk szigetét, megnéztük Krk, Punat, Risika városát is.
5. nap: Varasdon megtekintettük az Erdődy várat, a barokk belvárost, a megyeházát, a városházát, a székesegyházat.
Szép élményekkel feltöltődve, ismeretekkel és tudással gazdagodva tértünk haza.
Köszönjük szépen a lehetőséget mindenkinek, aki hozzájárult az emlékezetes kirándulás megvalósulásához.
A Támogatáskezelőnek a pályázaton elnyert összegért, idegenvezetőnknek, valamint a diákokat felkészítő és őket az úton elkísérő tanároknak a munkájukért.
a 7. évfolyam tanulói nevében:
Szabóné Kratzer Zsuzsa
Pokrócz Enikő
Molnár Richárd
Solymár, 2019. május 27.

 


 

II.

Példát adó hősök, történelmi és művészettörténeti értékek nyomában a Felvidéken

A Határtalanul program keretében iskolánk 40, hetedik osztályos tanulója 4 pedagógus kíséretében egy felejthetetlen, élményekben gazdag tanulmányi kiránduláson vett részt május 4-6. között a Felvidéken.

Célunk az volt, hogy egyrészt iskolánk diákjai személyes élmények révén megismerkedhessenek az elcsatolt terület gazdag művészettörténeti, természeti és gazdasági, történelmi értékeivel, másrészt a Felvidéken élő diáktársaikkal történő találkozás során személyes benyomást szerezzenek a határon túli magyar tanulók mindennapjairól.

Fontosnak találtuk azt is, hogy Magyarországon élő német nemzetiségi iskola diákjaként bepillantást nyerjenek a határon túli kisebbségi élet mindennapjaiba.

Az utazást megelőzően a diákok 4 felkészítő órán vettek részt, melyeknek során megismerkedhettek trianoni döntés súlyos következményeivel, a meglátogatni kívánt terület történelmével, földrajzával, irodalmával, kultúrtörténeti értékeivel és a közép-európai nemzetiségek helyzetével. Projectmunka során feldolgozták és az utazás során ismertették a nevezetességeket, és a számukra is példaképként szolgáló hősök életútját, tevékenységét.

Utunk során segítségünkre volt Vörös Attila rimaszombati cserkészvezető, idegenvezető, aki tudásával, személyiségével és lelkesedésével igazán élményszerűvé tette utunkat és hozzájárult annak sikeréhez.

A hajnali indulást és a bényi templomban tett látogatást követően az ipolynyéki Balassi Bálint Magyar Tanítási nyelvű Iskolába érkeztünk, ahol igen meleg, szívélyes fogadtatásban volt részünk. Az iskolák és települések rövid bemutatása után közös népdaléneklés következett, majd sváb néptáncot mutattunk be és megcsodáltuk az ottani diákok bemutatóját.Végül átadtuk az ajándékba vitt könyveket és a hagyományosan elkészített sváb rozmaringos kuglófot,majd tovább indultunk a felvidéki bányavárosokba. Út közben megcsodáltuk a méltán híres Koháry kastélyt Szentantalon. Körmöcbányán megismerkedhettünk a pénzverés történetével és folyamatával a Károly Róbert óta folyamatosan pénzverdeként működő intézményben. Ezután megtekintettük a belvárost, Károly Róbert szobrát és a szép patríciusházakat.

Ezt követően Selmecbányára indultunk, ahol a várat látogattuk meg és az egyetemnél, ahol a ballagás szokása is elindult elénekeltük a helyben született híres ballagási dalt: Ballag már a vén diák.

Beszterce, Zólyom váránál Balassi egy híres szerelmes versét szavaltuk el. Este a szálláson a vacsorát követően megírtuk útinaplónkat

A második napon első utunk Ótátrafüredre vezetett, ahol rövid sétánk során megcsodáltuk a Tátra havas csúcsait és felelevenítettük a különböző hegységek kialakulásáról, magassági növényekről és az éghajlati összefüggésekről tanultakat. Ezután Késmárkra mentünk, ahol Thököly várával és a késmárki szászok, a cipszerek történetével ismerkedtünk. A  délutánt Lőcsén töltöttük, ahol sétánk során megcsodáltuk a városházát és a lábasházakat és aki nem figyelt eléggé, bizony a kalodába került. Legszebb látnivaló a Szent Jakab templom 14. században készült szárnyas oltára volt a csodálatos gótikus templomban.

Este vacsora és naplóírás után táncházban vettünk részt, ahol megtanultuk a vidékre jellemző Garam vidéki táncok alapjait. Ezután asztalitenisz bajnokságon bizonyítottuk fáradhatatlanságunkat, építettük lelkes csapatunkat.

Kirándulásunk utolsó napját a martonházi aragonitbarlangban kezdtük. Ezután Betléren a csodaszép romantikus Andrássy kastélyban gyönyörködtünk.

Innen a Kassa közelében található repülőgép múzeumba mentünk, ahol megcsodáltuk az öt hangárban található 52 eredeti repülőgépet, helikoptert és veterán autót, mely végig vezetett minket a repülés fejlődésének legfontosabb korszakain.

A napot Kassán zártuk, ahol a dómban megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc sírját, a városban megkerestük a Rodostó házat és kicsit szomorúak voltunk, hogy ilyen hamar elrepült az idő és máris indulnunk kell haza.

Szép élményekkel feltöltődve, ismeretekkel és tudással gazdagodva tértünk haza.

Köszönjük szépen a lehetőséget mindenkinek, aki hozzájárult az emlékezetes kirándulás megvalósulásához.

A Támogatáskezelőnek a pályázaton elnyert összegért, Jusztin Imre igazgató úrnak és a tantestületnek a szívélyes fogadtatásért,Vörös Attila idegenvezetőnek, valamint  a diákokat felkészítő és őket az úton  elkísérő tanároknak a munkájukért.

a 7. évfolyam tanulói nevében:

Szabóné Kratzer Zsuzsa

Molnár Richárd

Solymár, 2015. május 19.

 

Határtalanul

 I.

Iskolánk  a HATÁRTALANUL program keretében Tanulmányi kirándulások magyarlakta területekre c pályázatra

Időutazás a honfoglalástól napjainkig- egyetemes értékeink Kárpátalján”címmel sikeres anyagot nyújtott be

 

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1 154 400.- forinttal támogatja az utazásunkat,

melyen a 7. évfolyamos diákjaink vehetnek részt 40 fővel.

Az elnyert támogatás a bérelt busz és a szállás költségeit fedezi.

A szülőket az étkezés a program és az útlevél költségei fogják terhelni.

Az utazás célterülete Ukrajna.

A tanulmányi kirándulás ideje: 2012. május 7 – május 10.

Programja:

1.nap

Utazás,határátkelés Beregsuránynál

Csetfalva ref. temploma,/ reneszánsz fakazettás mennyezet-

Beregszász múzeum / beregi  táj történelmi, néprajzi értékei

Bethlen- Rákóczi kastélyban a Rákóczi szabadságharc története.

városnézés:volt Úri Kaszinó

Petőfi Sándor  és Illyés Gyula szobrai

Beregszász – Találkozás a helyi cserkész csapattal és vezetőjével. Bemutatkozás- mi hol élünk-filmvetítés Solymárról/DVD/Megvendégeljük őket solymári helyi süteménnyel (rozmaringos kuglóf). Népdaltanulás

Szállás elfoglalása Nagydobronyban .

 

2.nap

Nevicke várának romjai-

.Ungvár- vár, skanzen.Séta Ungvár belvárosában,és a híres hársfasorban.

Gerényi templom- Árpád-kori építészet, román stílusú

Szelmenc – a két ország területére osztott falu

Táncház a helyiek bevonásával.

 

3.nap

Munkács vára/

Utazás Vereckére

túra az Árpád vonal bunkereihez

Szolyva Memento Park megtekintése

Fülöpfalva- túra a Sipot vízeséshez.

Szalonnasütés, játékos-sportos vetélkedő

4.nap

Nagydobrony beregi népművészet szőtteseinek, hímzéseinek megismerése.

A tiszaújlaki turul emlékmű megtekintése, majd a híres sóház meglátogatása.

Tiszafarkasfalva, Kárpátalja egyetlen szabadtéri magyar néprajzi múzeuma, a Tiszaháti Tájmúzeum és felkeresése.

Visszautazás Solymárra

 

A HATÁRTALANUL  kirándulás értékelő óra időpontja: 2012. május 14.

A tanintézményi bemutató előadás időpontja is: 2012. május 14.

Homor Andrea